Opgroeien en ondersteunen in de digitale wereld

Kinderen en jongeren groeien op in een digitale wereld. Sociale media, online games en (gedeeltelijke) digitalisering van onderwijsvormen zijn een onlosmakelijk onderdeel van hun leven.

Ook voor jeugdprofessionals is er door digitalisering veel veranderd. Naast de digitale wereld als extra opvoedmilieu, hebben websites, chats, apps en andere onlinetools een groot potentieel voor preventie, ondersteuning en hulpverlening.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de jeugd? Hoe kunnen we hen empoweren om optimaal gebruik te maken van de online wereld en zich te wapenen tegen de risico’s ervan? Wat betekent dit voor onderzoek, praktijk, onderwijs en beleid? Hoe kan je jezelf hierin bekwamen? Hoe doe je hier goed onderzoek naar? En leidt dit ook tot betere resultaten voor kinderen en jongeren?

Tijdens Jeugd in Onderzoek 2023 stond dit thema centraal. Wat weten we uit onderzoek en hoe kunnen we deze kennis in de praktijk benutten.

Twee dagvoorzitters

Het dagvoorzittersduo: Esther van der Voort en Noaz Asbroek leidt ons op energieke wijze door het plenaire ochtendprogramma heen.  Het is belangrijk het perspectief van jongeren op een dag als deze letterlijk het podium te geven. Noaz brengt dat op voortreffelijke wijze in!

Esther Rozendaal: ‘Een kinderbrein is snel verleid’

“Als we onze kinderen mediawijs maken, dan worden zij niet beïnvloed door social media,” is de wijdverbreide aanname. ‘Maar zo simpel is het helaas niet,’ weerlegt hoogleraar Digitale weerbaarheid en veerkracht Esther Rozendaal deze gedachte. ‘Want (social) media, marketing en reclame pakken kinderen op emotie in. En daar is het kinderbrein nog niet tegen bestand.’

Lees het interview met Esther Rozendaal

Jurriaan van rijswijk: ‘niemand leert fietsen door een boek te lezen’

Je hebt van die mensen die hun werk wel leuk vinden. Van die mensen die zijn geworden wat ze vroeger wilden worden. Jurriaan van Rijswijk is beslist níet zo iemand. Jurriaan vindt zijn werk niet leuk, hij vindt het fantastisch. En Jurriaan werd geen boswachter, hij bedacht iets ontzettend gaafs: hij werd ontwikkelaar van educatieve spellen die de gezondheidszorg verder brengen. Tijdens Jeugd in Onderzoek deelde hij zijn ongebreidelde enthousiasme over de meerwaarde van games integreren in je onderzoek.

Lees het interview met Jurriaan van Rijswijk

Jongerenreporters doen verslag

Elk jaar geven we een andere jongere(n) de kans om praktijkervaring op te doen op Jeugd in Onderzoek. Dit jaar waren dat Vincent en Samuel, 2 enthousiaste HBO-studenten. Nieuwsgierig naar hun ervaringen op Jeugd in Onderzoek? Ze maakten er deze leuke video van!