Louise Elffers

Bijzonder hoogleraar

Biografie

Louise Elffers is bijzonder hoogleraar Kansengelijkheid in het Onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam, lector aan de Hogeschool van Amsterdam en directeur-bestuurder van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een samenwerkingsverband van de Gemeente Amsterdam, de UvA, VU, HvA en Inholland. Zij richt zich in haar werk op de inrichting van onderwijs(stelsels) en de invloed van die inrichting op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende onderwijs- en thuisachtergronden.

Het vraagstuk van kansen(on)gelijkheid in het onderwijs vormt een rode draad in haar werk. Zij is onder meer auteur van de boeken ‘Onderwijs maakt het verschil. Kansengelijkheid in het Nederlandse onderwijs’ (verkozen tot een van de beste boeken van 2022 door de Volkskrant) en ‘De bijlesgeneratie. Opkomst van de onderwijscompetitie’ (****NRC, ****Volkskrant, beste non-fictieboek van 2018 in Trouw).

Keynote

In haar lezing onderzoekt Louise Elffers de invloed van opgroeien in bestaansonzekerheid op de kansen van kinderen en jongeren om de vruchten te plukken van ons onderwijs. Ook bespreekt ze op welke wijze onderwijs zelf bijdraagt aan de mogelijkheid om een zeker bestaan op te bouwen.

Lees meer over de keynote van Louise Elffers: Onderwijs: de grote (on)gelijkmaker?