Terug naar het programma
15:35 - 16:30

W3.9 Workshop – Effecten van voorschoolse educatie: 16 uur per week en de inzet van de pedagogisch beleidsmedewerker

In deze sessie presenteren onderzoekers van het EVENING consortium (Universiteit Utrecht, Sardes) de eerste resultaten van het EVENING onderzoek. EVENING is een grootschalige multidisciplinaire studie naar de effecten van 2 recente beleidsveranderingen in voorschoolse educatie:

 

  1. Sinds augustus 2020 bieden alle instellingen die voorschoolse educatie (VE) verlenen 16 uur per week VE aan kinderen die een risico lopen op ontwikkelings- en leerachterstanden.
  2. Om de kwaliteit van het aanbod te verhogen, wordt vanaf 2022 ook een norm ingevoerd voor de inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers (pmb’er) in de voorschoolse educatie.

 

Sinds begin 2020 worden gegevens verzameld over de ontwikkeling van doelgroepkinderen, de emotionele en educatieve proceskwaliteit van voorschoolse educatie (ruim 200 groepen) en het gemeentelijke voorschoolse educatie-beleid van bijna 30 gemeenten.

 

Tijdens deze workshop…

  • … worden de eerste resultaten van het EVENING onderzoek gepresenteerd.
  • … ga je met andere deelnemers in gesprek over de effecten en implementatie van maatregelen rondom voorschoolse educatie.

Informatie

  • 22 september 2022
  • 15:35 - 16:30

Sprekers