Terug naar het programma
15:35 - 16:30

L3.2 Lezing – Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data

1. Elk kind een kansrijke start. Risico’s en voordelen van het gebruik van big data voor preventie

Kinderen die opgroeien onder kwetsbare omstandigheden (bijv. in armoede of bij ouders met psychische problemen) lopen meer kans op ontwikkelingsachterstanden. Tijdige identificatie van deze kinderen of gezinnen en toeleiding naar de juiste hulp is daarom belangrijk. Onderzoek op basis van registratiedata, bijvoorbeeld van het CBS, kan hieraan bijdragen. Helaas zitten er ook risico’s aan dit soort onderzoek, denk aan discriminatie of stigmatisering. Het is daarom essentieel om ouders, hulpverleners en beleidsmakers bij dergelijk data-onderzoek te betrekken. In data dialogen gaat het Erasmus MC, samen met deze stakeholders, de voorwaarden definiëren waaronder of het gebruik van registratiedata acceptabel, betekenisvol en nuttig is. De dialogen bestaan uit presentaties, groep discussies en case studies.

 

Tijdens deze lezing…

 • …presenteren we de resultaten van de datadialogen.

 

2. Kansrijke start voor kinderen met behulp van big data

In het project “C-4PO” ontdekken ouders, professionals en onderzoekers samen hoe big data ingezet kunnen worden voor betere zorg op maat in de eerste 1000 dagen van het leven. In deze sessie bespreken we 3 thema’s:

 1. De eerste 1000 dagen
  De ontwikkeling van een kind aan het begin van het leven heeft invloed op de gezondheid en ontwikkeling tijdens het hele leven. We presenteren inzichten uit internationaal onderzoek en Nederlandse data.
 2. Hoe kunnen big data professionals en ouders ondersteunen?
  Het combineren van gegevens uit medische dossiers met andere data levert nieuwe inzichten op voor preventie op basis van statistische predictie-modellen. Welke handelingsmogelijkheden biedt dit in de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg? En wat kunnen beleidsmakers en het algemene publiek leren van big data?
 3. Co-creatie door ouders, professionals en wetenschappers
  In de regio’s Rotterdam, Twente en Zuid-Limburg onderzoekt C-4PO met ouders én professionals in de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg de mogelijkheden en risico’s van big data.

 

De sessie bestaat uit 3 korte lezingen gegeven door het interdisciplinaire team van C-4PO: praktijkprofessionals uit de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg, gezondheidswetenschappers, datawetenschappers en economen.

Tijdens deze lezing…

 • …Ervaar je zelf wat de kracht van big data kan zijn;
 • …Wat data je kan vertellen over hoe het werkelijk met jonge kinderen in Nederland gaat;
 • …Hoe big data gebruikt kan worden om betere zorg op maat te leveren.

Informatie

 • 22 september 2022
 • 15:35 - 16:30

Sprekers