Een jongere
Grote Broer Grote Zus (GBGZ) Breda
75% van alle psychische problemen begint voor de leeftijd van 25. Slechts 20-30% van deze jongeren krijgt de zorg die zij nodig heeft. Gelukkig is er wereldwijd steeds meer aandacht voor het laagdrempeliger maken van zorg voor jongeren. Geïnspireerd door de Australische Headspace centra zijn (sinds 2018) 8 @ease centra opgericht in Nederland. Bij @ease vinden jongeren van 12-25 jaar gratis en anoniem een luisterend oor bij getrainde leeftijdsgenoten. Het betreft hierbij onder andere ervaringsdeskundigen (peer-to-peer). Zorgprofessionals zijn op de achtergrond aanwezig. Vanaf de start is wetenschappelijk onderzoek onderdeel van de werkwijze.
Tijdens deze lezing…
Uit onderzoek is bekend dat (pleeg- adoptie-, bonus-, groot-) ouders een belangrijke rol spelen bij het kansrijk, voorspoedig en gezond opgroeien van hun kinderen. Als ouders goed in hun vel zitten, verloopt opvoeden soepeler en is de partnerrelatie harmonieuzer. De balans die ervoor zorgt dat je goed in je vel zit, bestaat uit vele facetten die samen ‘welbevinden’ heten. Maar wat is welbevinden van ouders eigenlijk?
Tijdens deze lezing…
Tijdens de gevoelige ontwikkelingsperiode van de adolescentie kan chronische stress grote gevolgen hebben. Daarentegen kan schade in deze periode ook juíst te voorkomen zijn. Er zijn aanwijzingen dat preventieve programma’s met een domein overstijgende aanpak een bijdrage kunnen leveren aan de reductie van chronische stress bij psychisch kwetsbare jongeren.
‘Grote Broer, Grote Zus’ (GBGZ) is een preventieve wijkinterventie uitgevoerd in lage SES-wijken, ontwikkeld voor en door jongeren die weinig aansluiting meer vinden met de maatschappij. De studie onderzoekt veranderingen die optreden bij jongeren tijdens deelname aan de interventie GBGZ. Verandering wordt gemeten in termen van sociale participatie, (early life) stress en subjectief psychisch welbevinden. De informatie wordt verkregen aan de hand van vragenlijsten en door het meten van haarcortisol.
Tijdens deze lezing…