Stefanie Abrahamse
Nederlands Jeugdinstituut
Het Nederlands Jeugdinstituut gebruikte een n=1 design bij onderzoek naar de resultaten van behandelprogramma’s voor slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het instituut verzamelde zowel kwalitatieve als kwantitatieve data over het gehele behandeltraject van één meisje. Ook de resultaten van haar behandeling werden in kaart gebracht. Door de combinatie van data van één meisje is in kaart gebracht wat wél en niet voor haar werkt. Ruim 30 cases bij 6 jeugdhulpaanbieders vertellen meer over wat wel en niet werkt bij deze doelgroep.
Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden van een n=1 onderzoek en hoe kunnen de instellingen leren van de onderzoeksuitkomsten?
Tijdens deze lezing…
In het kader van de transformatieopgave van de gemeenten uit de regio Noordoost-Brabant zijn er tussen 2020 en heden 14 gezinnen (in 2 pilots) gestart met een innovatieve MST en ASS behandeling. Met deze behandeling worden zowel jongeren met ernstige gedragsproblemen en een autisme spectrum stoornis ([ASS] level 1, DSM-V) als hun ouders behandeld. Door deze ontwikkeling wordt een effectieve interventie voor een bredere doelgroep toegankelijk. De behandelingen zijn gevolgd met N=1 onderzoek, waarbij gezinnen korte vragenlijsten beantwoordden via een app. In deze vragenlijsten werden er algemene metingen gedaan. Deze waren gericht op (gedrags)problemen, ASS-problematiek en opvoedbelasting. Ook werden er specifieke metingen gedaan. Deze betroffen unieke behandeldoelen per gezin.
Tijdens deze lezing wordt stilgestaan bij: