Terug naar het programma
13:00 - 14:00

P3 Screenen op telefoonverslaving bij jongeren met verstandelijke beperkingen

Jongeren met cognitieve en adaptieve beperkingen lijken eerder verslaafd te raken aan internetspecifieke functies, zoals het gebruik van social media. De Social Media Disorder (SMD) schaal is een korte vragenlijst waarmee verstoord social media gebruik wordt vastgesteld. De 9 vragen zijn gebaseerd op de DSM-5 criteria voor Internet Gaming Disorder.

Koraal heeft met cognitieve interviews gekeken of de SMD schaal ook geschikt is voor zelf-rapportage bij jongeren met cognitieve en adaptieve beperkingen. Uit dit onderzoek bleek dat dat SMD schaal moeilijk te begrijpen en te gebruiken was door deze doelgroep. De input uit de interviews is gebruikt om de SMD schaal aan te passen. Met een nieuwe schaal als resultaat: de Inclusieve Smartphone Dependence Schaal (ISDS). Op basis van eerste bevindingen lijkt de ISDS een veelbelovend instrument te zijn om te screenen op een smartphone verslaving.

Tijdens deze sessie:

  • ontdek je hoe je cognitieve interviews inzet om vragenlijsten en meetinstrumenten begrijpelijker te maken voor jongeren met cognitieve en adaptieve beperkingen
  • maak je kennis met een nieuw instrument om te screenen op smartphone verslaving

Informatie

  • 21 september 2023
  • 13:00 - 14:00

Sprekers