Ruime keuze aan deelsessies: interactieve workshops en lezingen

Na het plenaire programma kunt u uw kennis verder verdiepen in deelsessies in de vorm van interactieve workshops en lezingen. U kunt kiezen uit deelsessies verdeeld over vier thema's:

 • Wat werkt voor wie en waarom
  Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan scholen, kinderen en gezinnen effectiever worden. Kennis over welke aanpak voor welke doelgroep het beste werkt en waarom is belangrijk. Drie kennisbronnen zijn daarbij relevant: ervaringskennis van kinderen, jongeren en ouders, praktijkkennis van professionals en kennis uit wetenschappelijk onderzoek.
 • De kracht van preventie in het sociale domein
  Voor gemeenten is het van toenemend belang hun preventief jeugdbeleid en onderwijsbeleid goed in te richten. Het vergroot de kans op een gezonde, veilige en kansrijke sociale omgeving voor jeugd en gezinnen. Het verkleint de kans dat alledaagse opgroei- en opvoedproblemen escaleren tot ernstige problemen. Kennis over effectieve preventie en het opnemen van die 'evidence' in nieuwe of herziene richtlijnen is daarbij van belang.
 • Verbinding onderwijs-jeugdhulp
  De verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp kan veel opleveren voor kinderen en gezinnen. De school is een plek waar problemen bij het opgroeien, in de ontwikkeling of bij belemmeringen in de thuissituatie worden gesignaleerd. Leraren bieden zelf vaak al veel ondersteuning, zowel bij het leren als bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms moet de school in samenspraak met leerling en ouders snel jeugdhulp kunnen inschakelen.
 • Het effect van stress bij opvoeden en opgroeien
  We weten dat kinderen en jongeren tegenwoordig geregeld stress ervaren. Juist bij de jeugd kan stress nadelige effecten hebben, omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Ook ouders ervaren regelmatig stress bij het opvoeden. Er is nog niet voldoende onderzocht op welke schaal kinderen, jongeren en ouders stress ervaren en wat het effect daarvan is. Ook is nog onvoldoende bekend over omgaan met stress van kinderen en jongeren in de opvoeding, het onderwijs en de hulpverlening.

 

Vanaf half februari 2019 kunt u zich aanmelden voor Jeugd in Onderzoek en de verschillende deelsessies.

Lunchprogramma

Gedurende de inloop en de ruime lunchpauze kunt u langs diverse posterpresentaties lopen. De posterstraat is ieder jaar weer een groot succes. Die biedt aan een groot aantal onderzoekers tegelijk de mogelijkheid hun onderzoeksresultaten op een laagdrempelige en compacte manier te presenteren en met belangstellenden te bespreken. Voor het bezoeken van de posters hoeft u zich niet aan te melden.

Verder kunt u op het lunchplein kennismaken met virtual reality als element van een weerbaarheidstraining, en presentaties bijwonen over de richtlijn Uithuisplaatsing en de jgz-richtlijn Ouder-kindrelatie.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logo zonmw

njg

nro

tno logo klein

logo jio nieuw

.